LUCHTWEGEN
De luchtpijp vertakt zich in twee grote takken (de linker en rechter bronchus) die naar de linker- respectievelijk rechterlong gaan. In de longen ontstaat door veelvuldige vertakking in steeds kleinere takjes (bronchioli) een ingenieus systeem. Waarbij de lucht doordringt tot in de longblaasjes (alveoli) waar de zuurstof uiteindelijk in het bloed wordt opgenomen.
Allerlei factoren kunnen een aandoening van het luchtwegsysteem veroorzaken.
Als het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken raakt, spreek je van een luchtweginfectie. Luchtweginfecties kunnen voorkomen aan de onderste en bovenste luchtwegen. Je spreekt van bovenste luchtweginfecties bij verkoudheid aan de neus of keel of bijholten. Acute bronchitis en longontsteking zijn voorbeelden van onderste luchtweginfecties. Omdat baby’s en jonge kinderen nog onvoldoende afweer hebben, zijn zij vatbaarder voor zulk soort infecties dan volwassenen.
Een luchtweginfectie kan acuut of chronisch zijn. Van een chronische luchtweginfectie is sprake als je gedurende een langere tijd last van je luchtwegen hebt. Denk bijvoorbeeld maar aan COPD en astma.
Luchtweginfectie wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende virussen of bacteriën die de luchtweg binnenkomen, dit kan door aanraking of inademing. Deze bacteriën of virussen worden meestal overgegeven van de ene persoon naar de andere door bijvoorbeeld hoesten of niezen. Ook kan het via handen worden verspreid. Deze indingers kunnen zich nestelen in het slijmvlies van de luchtwegen. Het slijmvlies zwelt hierdoor op en produceert meer slijm. Een infectie van de hogere luchtwegen wordt vaak veroorzaakt door lagere luchtweginfecties.
Symptomen van luchtweginfectie van een bovenste luchtweginfectie verschillen van die van een onderste luchtweginfectie. Symptomen van een bovenste luchtweginfectie Bij een hogere luchtweginfectie is er last van de volgende symptomen en klachten:
- Hoesten
- Keelpijn
- Heesheid
- Loopneus
- Verstopte neus
- Niezen
- Hoofdpijn
- Koorts (meestal bij kinderen, komt weinig voor bij volwassenen)
De symptomen van een infectie aan de slijmvliezen van de onderste luchtwegen zijn afhankelijk van de specifieke aandoening. Bij acute bronchitis blijf je bijvoorbeeld lang hoesten na een verkoudheid. Je hoest slijm op, bent kortademig en hebt een piepende ademhaling. Bij longontsteking krijg je daarentegen last van een versnelde pijnlijke ademhaling, die bovendien oppervlakkig wordt. Verder kun je last krijgen van:
- Pijn op de borst
- Keel- en hoofdpijn
- Koorts, waardoor je gaat transpireren en koude rillingen krijgt
- Je gaat slijm ophoesten, mogelijk met bloed
- Algeheel gevoel van ziekte en vermoeidheid
- Bij een kind zie je vaak dat ze tijdens de ademhaling de neusvleugels extra ver openen om genoeg lucht te krijgen.
Een ander voorbeeld is het inademen van bepaalde stoffen zoals kolenstof, giftige dampen en vervuilde lucht. Vooral sigarettenrook staat hierom bekend. Door de giftige werking van rook kan ontsteking en de vorming van tumoren ontstaan.
Klik hieronder door voor meer informatie of het delen van ervaringen
- MEDISCH
- ALLERGIE
- ALS
- ALZHEIMER
- BLOEDZIEKTEN
- BRANDWONDEN
- CHRONISCH ZIEK
- DARMEN
- DEMENTIE
- DIABETES
- ECZEEM
- FIBROMYALGIE
- GEHOOR
- HART & VAATZIEKTEN
- HERSENEN
- HOOFDPIJN - MIGRAINE
- HOOGSENSITIEF - HSP
- HUID
- KANKER
- KINDERKANKER
- LEVER
- LICHAMELIJKE BEPERKING
- LONGEN
- LUCHTWEGEN
- MAAG
- ME-CVS
- MS
- NIEREN
- OGEN
- PIJN
- REUK & SMAAK
- REUMA
- RUG & WERVEL
- SOA-AIDS
- SPIEREN