GEHOOR
Het oor reageert op geluid uit de omgeving door trillingsenergie van een geluid om te zetten in elektrische energie. De elektrische energie wordt als zenuwprikkels naar de hersenen geleid, die het signaal oppikken en analyseren. Zo kun je vaststellen waar een geluid vandaan komt en bijvoorbeeld of iemand hoog of laag spreekt.
Een geluid plant zich doorgaans via de lucht voort en komt het oor binnen via het trommelvlies. Daarna wordt het via de middenoorbeentjes doorgegeven aan het binnenoor (slakkenhuis). In het slakkenhuis vindt de omzetting in elektrische energie plaats. Geluidsgolven worden in het binnenoor opgevangen door zintuigcellen die zijn uitgerust met zeer kleine haartjes. Onder druk van een geluidsgolf buigen deze haartjes en wordt er een signaal doorgegeven in de zintuigcellen. Als de gehoorcellen (zintuigcellen) in het binnenoor te veel worden belast door geluidsgolven, kunnen ze breken. In dat geval treedt blijvende schade op. Verraderlijk is dat je de schade aan de trilhaartjes niet meteen merkt, maar dat deze pas wordt opgemerkt als er groot aantal haartjes is beschadigd vaak pas vele jaren later. Dit leidt in veel gevallen tot een geleidelijk toenemende slechthorendheid, die niet verholpen kan worden met een gehoorapparaat.
De geleiding van een geluid kan plaatsvinden door de lucht (luchtgeleiding) of door het bot (botgeleiding). In het geval van luchtgeleiding bereikt een geluid via de lucht het trommelvlies, waarna het verder wordt geleid via de middenoorbeentjes naar het slakkenhuis. Geleiding door het bot vindt plaats als er bijvoorbeeld een stemvork op de schedel wordt geplaatst en het geluid zich via de schedel voortplant naar het slakkenhuis. Een belangrijk verschil tussen deze twee vormen van geleiding is dat er bij botgeleiding geen gebruik wordt gemaakt van het trommelvlies en de middenoorbeentjes.
Dit kan de arts verhelpen bij het achterhalen van de oorzaak van gehoorverlies. Als er bij een patient wel botgeleiding, maar geen luchtgeleiding is, ligt de oorzaak van het gehoorverlies naar alle waarschijnlijkheid niet in het slakkenhuis, maar in de gehoorbeentjes of het trommelvlies. Bij het ouder worden treedt er verlies op van de hoge tonen. Behalve door veroudering ontstaat gehoorverlies ook na langdurig bloot staan aan lawaai.
Klik hieronder door voor meer informatie of het delen van ervaringen
- MEDISCH
- ALLERGIE
- ALS
- ALZHEIMER
- BLOEDZIEKTEN
- BRANDWONDEN
- CHRONISCH ZIEK
- DARMEN
- DEMENTIE
- DIABETES
- ECZEEM
- FIBROMYALGIE
- GEHOOR
- HART & VAATZIEKTEN
- HERSENEN
- HOOFDPIJN - MIGRAINE
- HOOGSENSITIEF - HSP
- HUID
- KANKER
- KINDERKANKER
- LEVER
- LICHAMELIJKE BEPERKING
- LONGEN
- LUCHTWEGEN
- MAAG
- ME-CVS
- MS
- NIEREN
- OGEN
- PIJN
- REUK & SMAAK
- REUMA
- RUG & WERVEL
- SOA-AIDS
- SPIEREN